Vanliga frågor Bröstoperationer

Vanliga frågor Bröstoperationer

Vi har här samlat vanliga frågor som rör en plastikoperation av brösten. Har du frågor som inte blivit besvarade så kontakta oss vänligen för svar eller boka en konsultationstid hos en av våra specialister i plastikkirurgi.

Om Vanliga frågor Bröstoperationer

Kostnad & Info

Blir jag sövd vid operation?

Vi har möjlighet att utföra bröstoperationer i både narkos eller sedering. Lokalbedövning används alltid för smärtfrihet postoperativt. Om du är rädd för narkos så är detta något du kan prata med din plastikkirurg om. Det är inte ovanligt att man är rädd för narkos men det är oftast på felaktiga grunder denna rädsla finns. Under konsultationen kommer man fram till vad som är passande för dig under din operation. Utför man en bröstförstoring med eget fett så görs denna i regel med lätt sedering och lokalbedövning och likaså gäller indragna bröstvårtor när denna operation utförs utan att kombineras med till exempel en bröstförstoring.

Hur tas jag hand om efter operationen?

Hos oss kommer alltid din säkerhet först. Vi vill att våra patienter ska må som bäst och vara under de säkraste förhållandena och därför bygger en stor del av vår verksamhet på dagkirurgisk verksamhet. Vid större ingrepp erbjuds kvalificerad eftervård och vi avgör tillsammans med patienten vilka behov som föreligger. Vi finns tillgängliga dygnet runt för dig oavsett om du stannar eller åker hem. Du behöver aldrig känna dig orolig då du kan ringa vårt journummer efter stängningstid.

Har jag förband efteråt?

Beroende på vilken bröstoperation du genomför så anpassas även förbandet för dig. Oftast är det ett specialförband i form av en BH-väst som finns på kliniken. Detta används som regel i 2 – 3 veckor, dygnet runt, men det beror på dina förutsättningar och exakta anvisningar får du av din plastikkirurg eller av din sköterska efter operationen.

När kommer jag på efterkontroll?

Har du kommit mer än 45 minuter ifrån Helsingborg så brukar du ha en efterkontroll dagen efter operation, annars utförs den första kontrollen inom en veckas tid. Vidare kontroller är beroende av vilken bröstoperation du har genomgått och du kommer få närmare information om vad som gäller just dig på din konsultation och på operationsdagen. Man kan dock generellt säga att slutkontrollen infaller efter sex till tolv månader.

Vilken typ av operationer utför vi på brösten?

Det vanligaste ingreppet inom denna kategori är bröstförstoring med implantat. Missnöjet med bröstens storlek, form eller bristande symmetri är främsta orsaken till att patienten söker plastikkirurgisk experthjälp. Bröstförstoringar kan göras i kombination med bröstlyft. Den vanligaste typen av implantat vi använder är "hallongelé"-implantat av märket Mentor. De erfarna specialisterna i Plastikkirurgi på Gerlee utför en betydande del av alla bröstförstoringar i Sverige årligen. Vi arbetar självfallet endast med medicinskt beprövade tekniker. Ett intressant alternativ, i utvalda fall, kan vara en bröstförstoring med eget fett. Detta kan vara av intresse när man är ute efter ett naturligare alternativ, detta sett utifrån det använda förstoringsmaterialet. Vi kan även byta implantat på dig som redan fått implantat in-opererade tidigare. Detta kan du tänkas vilja göra om du är missnöjd med storleken efter bröstförstoringen, om du har trasiga implantat eller andra problem med dina bröst. En bröstförstoring kombineras ibland med att korrigera indragna bröstvårtor. Operationer som utförs på bröst är följande: bröstförstoring, bröstförstoring med eget fett, bröstlyft, bröstreduktionsplastik och manliga bröstoperationer på grund av gynekomasti.

Hur länge är jag sjukskriven/arbetsoförmögen?

Precis som smärta så är även återhämtningstiden individuell men du kommer inte vara sängliggande någon längre tid oberoende av vilken bröstoperation du utfört. Att återhämta sig från en bröstförstoring med snitt i bröstvecket går till exempel snabbare än att komma tillbaka till vardagen efter en bröstförminskning eller när man gjort en bröstförstoring genom armhålan. Du kan efter ett par dagar återgå till ditt vanliga liv förutom att du ska undvika tunga lyft och träning.

Gör det ont att bli opererad?

Själva operationen och direkt efter operationen kommer inte göra ont, detta ser vi till genom att använda lokalbedövning samt pre-medicinering. De som genomfört en bröstoperation brukar berätta att dag två till fyra är de värsta och en ordentlig träningsvärk eller ett tryck över brösten på grund av bröstbandet inte är ovanligt. Att man skriker eller gråter på grund av smärtan är inte förekommande hos oss när vi utför sedvanliga bröstoperationer men ett hanterbart ”tryck” över bröstet kommer man sannolikt ha.

Vilka implantat använder ni?

Vi har möjlighet att välja fritt bland de tillverkare som producerar implantat men arbetar nästan uteslutande med bröstimplantat från Mentor. Mentors silikonfyllda bröstimplantat är tillverkade i den högteknologiska produktionsanläggningen i Leiden, Nederländerna. Denna avancerade produktionsanläggning är den största av sitt slag i världen. Den visar upp många banbrytande teknologiska framsteg vilka är nya inom bröstimplantatsindustrin. Mentor utför forskning, utveckling och produktion vid ett flertal anläggningar i Europa och USA. Mentor var den första implantattillverkaren som lyckades erhålla CE märkning för sina produkter. Mentor är stolt över kvaliteten hos vart och ett av sina bröstimplantat och patienter kan vara säkra på att bakom deras beslut att använda sig av Mentors produkter finns ett företag med stor omtanke.Mentors gelfyllda bröstimplantat har en unik kohesiv gel. Det betyder att gelen fungerar som fast material istället för vätska. Gelen håller ihop ordentligt men efterliknar känslan hos bröstvävnaden. Gelfyllda bröstimplantat ger ofta ett mer naturligt utseende och och en mer naturlig känsla. Implantat finns i många olika former, storlekar, ytstrukturer och kohesivitetsnivåer för att passa olika kroppstyper. Bröstimplantatens former och storlekar Beroende på vilken form du vill uppnå, kan kirurgen välja ett runt eller ett anatomiskt format implantat. Båda formerna finns som gelfyllda och koksaltlösningsfyllda alternativ.